Blogg- och hemsidesystem

Förr i tiden var det väldigt populärt att göra hemsidor i ren och skär HTML. Av någon anledning verkade alla ha fått för sig att det enda sättet att överleva i framtiden var att manuellt kunna göra hyperlänkar för HTML med hjälp av Notepad. Var förmodligen därför som många av de som gick i skolan under 90-talet hade kurser i HTML och Webbdesign. Känns inte direkt som att det lönade sig då webben nu helt och hållet har tagits över av CSS och färdiga system. Här tänkte jag gå igenom några av de mest populära system som finns tillgängliga för att skapa bloggar och hemsidor.

Det som nämns nedan är absolut inte alla system som finns. För den som vill läsa mer om andra system finns det praktiska förteckningar på internet.

blogg-och-hemsidesystem

WordPress

Det kanske mest populära systemet just nu heter WordPress. Det används för både mindre bloggar och för komplicerade hemsidesystem. Utseendet går att anpassa helt och hållet. Är man inte intresserad av att spendera tid på detta så finns färdiga teman i både gratis och betalversioner. En av de mest kända WordPress-sidorna är antagligen Spotify.com. Länge ansågs WordPress vara ett hobbysystem som bäst lämpade sig för små webbsidor. Den inställningen har visat sig vara helt felaktig då nu även många så kallade allvarliga hemsidor använder sig av WordPress. Systemet bygger på PHP och MySQL och är publicerat som öppen mjukvara. På grund av ett avancerat plugin-system går det att utöka med all möjlig sorts funktionalitet. Använde man WordPress för att blogga så kan man med hjälp av appar för både iOS och Android enkelt interagera med sin sida och publicera inlägg när som helst. Vill man använda WordPress behöver man först ett konto hos en webbhost eller en särskild WordPress-tjänst.

Drupal

Drupal är ett väldigt välanvänt publiceringssystem. Uppskattningsvis är mellan två och tre procent av alla webbsidor på internet baserade på Drupal. Systemet stödjer moduler, även kallat plugins, som gör att man kan utöka sin hemsida till att ha den funktionalitet man önskar. Utseendet anpassas utifrån särskilda teman. Är man inte nöjd med förvalt tema så kan man anpassa det efter egna önskemål. I jämförelse med WordPress har Drupal kritiserats för att vara svårt att använda och ha en väldigt brant inlärningskurva. Vill man använda Drupal behöver man först ett konto hos en webbhost eller en särskilt Drupal-tjänst.

Blogger

Blogger är Googles egna publiceringssystem. Det används vanligtvis för personliga bloggar man går även att anpassa för att vara mer likt en traditionell hemsida. Teman går att anpassa helt och hållet men kräver att man kan vissa grunder i CSS, JavaScript och HTML. Saknar man denna kunskap går det att ladda hem färdiga teman för att på så sett anpassa sin sida. Till skillnad från WordPress och Drupal så finns inte Blogger tillgängligt för den som vill ha mjukvaran på sin egen server eller webbhost.